header

Välgörenhet

Innocenceorden instiftades 1765 i de frihetliga strömningarnas anda. Idag har Orden två mål: att bedriva välgörande verksamhet och att vid firandet av Ordens högtidsdag, Solenne Dag, samla sina medlemmar till Ordenskapitel med Stor Reception.

Ordens medlemmar gav Allmänna Conclaven, Ordens styrelse, under hösten 2016 riktlinjer som har hjälpt oss att kartlägga organisationer, föreningar eller aktörer som delar våra medlem-mars värderingar och önskemål för Ordens välgörenhet.

Innocenceorden har därför i maj 2017 beslutat att välja två välgörenhetsprojekt att engagera sig i under ett antal år framöver - barn, unga och seniorer i socioekonomiskt utsatta situationer.

Att kunna erbjuda en möjlighet för barn, unga och seniorer som inte har ekonomiska resurser, att delta olika aktivitet som i sin tur ökar social samvaro/nätverk, minskar risker bl. a för psykisk ohälsa eller utanförskap i vårt lokala samhälle (Sverige) prioriteras högt av Ordens medlemmar. Dessutom är det viktigt för Orden att samarbeta med aktörer där vi kan mäta konkreta resultat, som har ekonomisk transparens och spårbarhet och som har ett gediget intresse för att utveckla ett lyckat samarbete med Innocence Orden.

Under 2017 har Innocence Orden i ett första steg därmed delat ut 60 000 kronor till Scouterna samt 10 000 kronor till Äldrekontakt.

Orden har begränsade resurser men ser positivt till våra medlemmars möjligheter att under de kommande åren kunna förstärka dessa resurser för välgörenhet. Både Scouterna och Äldrekontakt uppfyller de kriterier som Ordens medlemmar gav oss till vårt välgörenhetsarbete.


BAKGRUND TILL ORDENS BESLUT/SCOUTERNA: Scouterna1Scouterna ger över 68 000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer hos våra 1100 scoutkårer i hela Sverige. Sverige står inför stora utmaningar och flera av dem är akuta att lösa. Barn och unga mår allt sämre och tusentals nyanlända barn ska hitta en plats och trygghet i ett nytt hemland. Scouterna jobbar aktivt för integration och mångfald, för att all fritidsverksamhet ska vara trygg, fri från kränkningar och övergrepp samt för att utveckla barn och ungas ledarskap. Varje dag, alla dagar om året möter våra ledare barn och unga på scoutmöten, läger och hajker, alla barn och unga är välkomna att vara en del av gemenskapen. För de som inte har ekonomiska möjligheter finns det pengar att söka i Scouternas stödfond för medlemsavgift och utrustning. Däremot finns det ett stort behov av att hitta finansiering till stipendium för barn utan ekonomiska möjligheter som vill delta i läger
och hajker då vårt mål är att alla barn som vill ska få vara en del av det Scouterna erbjuder. www.scouterna.se  

BAKGRUND TILL ORDENS BESLUT/ÄLDREKONTAKT: Äldrekontakt1Äldrekontakt har drygt 360 gäster som får hjälp att träffas av fler än 500 volontärer i Stor-Stockholm, Göteborg med omnejd, Malmö, Uppsala, Västerås, Eskilstuna och Borås. Genom att stötta vårt arbete med de befintliga grupperna samt vårt tillväxtarbete hjälper ni allt fler äldre ur ensamheten. Ordens medlemmar kan framöver (2018-) anmäla sig som volontärkandidater och de som passar Äldrekontakts uppdrag får möjlighet att själva delta i verksamheten.  Äldrekontakt växer med cirka 10-15 fikagrupper årligen och arbetar för att etablera oss på nya orter. Äldrekontakts två gäster berättar - Irmas berättelse https://www.youtube.com/watch?v=CXVSy2qfVow  och Evas berättelse https://www.youtube.com/watch?v=7awtOxLArj8 .  www.aldrekontakt.se

 

 

 

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på hemsidan.

Genom att använda vår webbplats samtycker du till vårt användande av cookies. Läs mer →